unsal-marka-ve-patent
: Капитальный ремонт крыши. Быстрый ремонт крыши дома своими руками. Стоимость ремонта крыши. Ремонт потолка своими руками. Качественный ремонт потолков в квартире. Ремонт подвесных потолков. Схема подключения котла отопления. Быстрое подключение котла к системе отопления. Подключение батарей отопления схема.
Продажа самодельных вездеходов. Лучшие самодельные мини вездеходы. Устройство самодельных вездеходов. Ванная комната дизайн фото. Красивый дизайн интерьера ванной комнаты. Дизайн ванной комнаты в квартире. Как начать бизнес с нуля. Лучшие идеи малого бизнеса с нуля. Новый бизнес с нуля. Самодельные квадроциклы чертежи. Как сделать самодельный квадроцикл сегодня. Самодельный квадроцикл своими руками. Стяжка пола своими руками. Быстрая и сухая стяжка пола своими руками. Как сделать стяжку своими руками.

İşçinin Devamsızlığı



4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinde işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı düzenlenmiştir. Bu maddenin II/g bendinde “İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi halinde süresi belirli olsun veya olmasın işverenin iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebileceği açıkça belirtilmiştir. Buradaki amaç işçinin çalışma düzenini bozmaması, işini aksatmamasıdır. Burada önemli olan işçinin devamsızlığının haklı bir nedene dayanmaması veya işverenden izin almamasıdır. Şayet işçi belirtilen şekilde devamsızlık yaptığı sırada izinli ise veya devamsızlık için haklı bir nedeni var ise önelsiz fesih hakkı kullanılamayacaktır. İşçinin devamsızlığını mazur gösterecek her olay kendi içinde dürüstlük kurallarına göre değerlendirilmelidir. Bu konu bir kurala bağlanamaz.  Örneğin Yargıtay işçinin (4) iş günü devamsızlığının Sağlık Ocağı Tabipliğinden alınmış (10) günlük istirahat süresi içinde bulunması sebebiyle hizmet akdinin feshini haksız bulmuştur.

İşveren işçinin devamsızlığını fesih sebebi olarak göstermiş ise sonradan bu sebebi değiştirmeyecektir. Çünkü işveren İş Kanunu madde 25’te yer alan derhal fesih hakkı tanıyan sebeplerden hangisini bildirir ise onunla bağlı olacaktır. Bu çalışmamızın konusunu işçinin devamsızlığı oluşturduğundan bu konuda açıklamalar yapılacaktır. İşveren işçinin devamsızlığına rağmen işçinin işe gelmesine ses çıkarmamış; zımni olarak aralarındaki iş akdi devam etmiş olas bile artık işveren devamsızlığı bahane ederek haklı sebeple işçinin iş akdini feshedemeyecektir. Burada dikkat edilmesi gereken konulardan en önemlisi İş Kanunu’nun 26. maddesinde belirtildiği üzere işçinin devamsızlığının işveren tarafından öğrenildiği tarihten itibaren altı iş günü içinde veya herhalde bir yıl içinde haklı nedenle fesih hakkının kullanılmasıdır. Aksi takdirde bu süre geçtikten sonra yapılan haklı sebeple fesih bildirimleri geçersiz olacaktır.

Avukat

Görkem ÜNSAL